Att inte underskatta: noggrann planering
I vart och ett av dessa fall bör du definitivt börja med noggrann planering (helst med en professionell, naturligtvis). Tänk på i förväg vilka funktioner som är viktiga för dig, hur mycket lagringsutrymme och förvarings-/arbetsutrymme du behöver, vilka material du gillar, för vilka elektroniska enheter du vill ge utrymme, hur mycket utrymme köket kan/bör ta upp rum och vilken form du tänker på (U-form, hörnkök, köksö…). Naturligtvis bör du också tänka på budgeten i förväg. Är tillgänglig för dig och var du skulle kunna kompromissa. Kom alltid ihåg att du bör njuta av ditt nya kök i åtminstone de kommande tio – om inte tjugo – åren. Även om planeringen tar lite tid kommer du att vara glad att ha investerat så mycket tid under de kommande åren.
Vad händer utan planering? Sex vanliga misstag…
Om du tar köksplaneringen i egna händer, gör inte något av följande misstag – även om det låter uppenbart, dessa olyckor inträffar tyvärr om och om igen:
- Fel nr ett: Planera för få uttag (eller på fel platser)
- Fel nr två: Glömde anslutningar för diskmaskin etc. (eller om det finns anslutningar i en lägenhet, justera inte enheterna till anslutningspositionerna)
- Fel nr tre: Mät inte rummet noggrant så att köksmöblerna från möbelbutiken inte passar in i det avsedda utrymmet
- Fel nr fyra: Sätt låga priser före kvalitet: Det finns alltid ”ekonomiversioner” av både möbler och apparater, men dessa visar sig inte nödvändigtvis vara ett billigare alternativ efter långa perioder av användning. Du bör vara särskilt försiktig med kompletta erbjudanden som också inkluderar enheterna. Var särskilt uppmärksam på hur hållbara och energieffektiva enheterna faktiskt är.
- Fel nr fem: Lägg design före funktionalitet: Speciellt om du vill spendera mycket tid i det nya köket, bör du inte underskatta funktionalitetens relevans när du planerar. Hur kan du ordna möbler och apparater för att hålla dina matlagningsavstånd korta? Hur mycket lagringsutrymme behöver du för förnödenheter och köksredskap? Hur vill du öppna dina dörrar och lådor (även om händerna kan vara smutsiga eller packade)? Är du vänster eller högerhänt? Hur hög ska bänkskivan och diskbänken vara så att du kan arbeta bekvämt? Hur högt kan skåpen hänga så att du enkelt når dem? Ergonomi spelar också en viktig roll här. Vilka ytmaterial är lätta att underhålla och rengöra, så att du fortfarande kan njuta av det även efter många års användning? Vilka färger kommer du fortfarande att tycka om efter många år och vilka matchar resten av rummet?
- Fel nr sex: Hoppa över belysningsplanering: Kan du laga frukost tidigt på morgonen eller diska i mörkret efter middagen? Det är därför viktigt att tänka på den belysning som krävs när du planerar köket.
Som du kan se – det finns många olika kriterier att tänka på och lika många vanliga misstag som du redan kan gå in i när du planerar köket. Vårt sista tips för att köpa ett kök: Om du vill vara på den säkra sidan, kontakta en specialist. Tack vare många års erfarenhet, många framgångsrika projekt och nöjda kunder, står inget i vägen för din köksdröm med oss som din partner. Kontakta oss som din snickare i Malmö!